I have learnt my lesson well. The truth is out there I can tell.
Don't look back and don't succumb to their lies and goodbyes.
Live your life without regret. Don't be someone who they forget.
When you're lost reach out for me. And you'll see she's not far.
Northern Star.

Melanie C - Northern Star

Sivut

lauantai 17. maaliskuuta 2018

Ulos kaapista!

Tekstin otsikon voi käsittää monella tapaa, mutta kohdallani se tarkoittaa tätä: olen raivannut tarpeettomat tavarat pois kaapeistani kummittelemasta ja nyt voin siitä vapautuneesti kertoa. Mitään klikkiotsikkoa tuosta ei siis saa, sori! Vaikka en ennen ja jälkeen -kuvia pysty julkaisemaan, haluan suurinpiirtein kertoa, mitä KonMarittaessani lähti ja mitä jäi.

Vaatteet
Asuntoni pienin huone, vaatehuone, oli ylivoimaisesti eniten täynnä. Sieltä karsin melko ronskilla kädellä ja määrällisesti paljon. Laitoin kaikki "ihan kivat" pois. Se koski niin lakanoita, pyyhkeitä, farkkuja, takkeja, kenkiä, urheiluvaatteita, laukkuja ja vöitä. Väärän kokoisista, rikkinäisistä ja kulahtaneista tekstiileista luovuin myös. Ne olivat jo tehtävänsä tehneet. Epämiellyttävät römppävaatteet heitin suosiolla menemään. Niitä oli kertynyt paljon. Käytän likaisissa hommissa aina samoja tiettyjä vaatteita, lemppareita nekin, ja uusia aina tulee. Tietyt vaatekappaleet vain sykähdyttää. Sen kyllä tuntee.

Kirjat
Pidän lukemisesta, mutta sille en ole ennen tätä prosessia saanut järjestettyä niin paljon aikaa, kun olisin halunnut. Kirjoja minulla ei valtavasti edes ole. Kirjasto on siitä kiva paikka, ettei kirjoja tarvitse kotona omistaa hyllykaupalla. Äitini on myös kova lukemaan, joten sieltäkin suunnalta saan hyviä kirjavinkkejä ja teoksia lainaksi. Luovuin oikeastaan vain muutamasta keittokirjasta sekä sellaisista ei-kaunokirjallisista teoksista, mietelausekirjoista ym. Ja niistä romaaneista, joista en luettuani pitänyt, laitoin kiertoon.

Lehdet
Olen yrittänyt tässä vuosien saatossa saada inspiraatiota leikekirjan tekemiseen omasta urheilu-urastani. Vuodet 2009-2012 sain aikanani mukavasti kansien väliin, mutta arvatenkin sanomalehtiä olisi vielä vino pino purettavana. Tämä piti vain hyväksyä ja järjestää tilapäinen paikka tuolle hommalle. Sen tekeminen on kivaa ja toivonkin nyt kevään aikana saavani sumaa puretuksi. Aikakausilehtiä oli kertynyt yllättävän paljon. Osan säästin ja osan kierrätin. Olen enemmän kirja-ihminen, joten varmaan nuo loputkin ei-luetut lehdet vielä tässä joku päivä lähtee kiertoon. Nyt niille on toistaiseksi tilaa ja oma paikka.

Paperit ja mapit
Olisin varmaan myös hyvä kirjanpitäjä. Niin säntillisen tarkasti ja hyvässä järjestyksessä minulla oli mapit. Ekologisuuden kannalta on hyvä, että nykyään saan kaikki laskut sähköisenä. Mutta esimerkiksi minulla oli vielä kansien välissä kiltisti tallessa vuoden 2011 televisiolupamaksu ja sen kuitti! Totuuden nimissä heitin vanhoja kuitteja ja laskuja pois noin puolen metrin pinkan. Enpä ole yhtäkään arkistoimaani kappaletta tarvinnut tai kaivannut ja jos niin kävisi, ratkotaan ongelma sitten kun se eteen tulee. Edellisten opinahjojeni muistiinpanot yliopistoa lukuunottamatta heitin pois. Säästin vain ne, joista ajattelin minulle vielä olevan iloa ja ehkä hyötyäkin.

Astiat
Olen astiafriikki! Ne tuottavat minulle paljon hyvää mieltä ja aamukahvikuppia on toisinaan vaikea valita. Menen vähän kauden ja päivän tuntemuksen mukaan. Huomasin kuitenkin joidenkin astioiden kohdalla, etteivät ne herättäneet isompia sykähdyksiä tai niiden käyttöaste oli ollut viimeiset kymmenen vuotta nolla. Niiden oli aika vaihtaa kotia.

Muut käyttöesineet
Kynttiläkippoja ja -lyhtyjä sekä maljakoita minulla oli valtavasti. Jätin vain ne, joista aidosti pidän. Cd-levyjä minulla on kohtuullisen paljon. Kuuntelen niitä mielelläni, joten luovuin vain muutamasta. Ne ansaitsevat tilan kodistani. Dvd-levyjä karsin jonkin verran, niitä tosin omistan melko vähän muutenkin. Myin kirpputorilla pikkusälän lisäksi valokuvakehyksiä ja pieniä tauluja.

Lopputulos
Rakkaat esineet ja vaatteet ovat kutsuvasti esillä ja pidän niistä parempaa huolta. Näin niiden käyttöikäkin pitenee oletettavasti. Ekologista sekin. Tilaa on kohtuullisesti ja kaikelle löytyi lopulta paikkansa. Nyt tiedän, mitä minulla on. Opin samalla myös hahmottamaan, mitä tarvitsen ja mitä en. Minulla on edelleen paljon tavaroita. Jos asuisin teltassa, pärjäisin repullisella tavaraa. Kaikki on suhteellista. Olen onnellinen näiden asioiden ympärillä, mutta viimeiseen leposijaan otan vain yhden asian mukaani. Kasvatan tästedes mieluummin henkistä pääomaa.


Okay, a short summary what I toss away and what I saved during the KonMari project. Basically, I relinquished everything I found out "just ok". It involved clothes, sheets, towels, books, dishes... you name it. Altogether things which were in my house. I had (and I still got) lot of stuff, but now I do have only items I really like or could I say, I love. It really does have an effect how I feel. Nothing irritates me anymore at my home. There's only joy, wow!

I sold a lot of my things in a flea market. And for instance, the clothes which were not sold I recycled. I hope that now somebody does have a use for my things, which I didn't have. I feel relieved about that. And you know what, you can recycle even decayed textiles at H&M and KappAhl stores! That's a great thing for nature. It's good to think it too.

What I feel afterwards is that now I do appreciate my clothes and items more. I take better care of them too and by doing that, they'll last longer. Ecological. Now I do have more space and a place for everything. I know what I have. I know what I need and what I don't. I still have a lot of stuff, but it's okay. If would live in a tent, I would get along only with a bag. When I die, I'll take only one item with me. For now on, I'll only increase my mental funds. Period.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti