I have learnt my lesson well. The truth is out there I can tell.
Don't look back and don't succumb to their lies and goodbyes.
Live your life without regret. Don't be someone who they forget.
When you're lost reach out for me. And you'll see she's not far.
Northern Star.

Melanie C - Northern Star

Sivut

tiistai 9. tammikuuta 2018

Se on kaakana!


Helpoista lajeista on hyvä aloittaa.
Alunperin pohjalaisena tänne Savoon muutettuani oli edessä pienehkö kielimuuri. Vieläkin törmään kummiin lausahduksiin ja sanaparsiin milteinpä päivittäin. Mummoni oli Savonmualta kotoisin ja äidinäidin siskon luona Kuopiossa tuli hänen elinaikanaan usein käytyä, joten täysin vierasta kieltä Savo ei ole minulle ollut.

Pienenä toki ihmetytti, kun olimme äitini ja siskoni kanssa kalakukkokaupungissa Maija-tädin luona yökylässä ja aamulla hän tarjosi meille "kaarapuuroo" ja "verestä leipee". Siskon kanssa huuli pyöreänä ja kysyvä katse äitiin. Turvallista oli syödä.
Näiden avulla oppii paljon.

Ensimmäisinä työpäivinäni toimittajana Iisalmen Sanomissa oli jälleen mennä sormi suuhun ja puhelu äidille. Päivän hokema lehtitalossa oli "Minkä ihmeen taatta?" Yritin hihitellä mukana. Ei ollut hajuakaan, mistä puhuttiin. :'D ja kun uusia tuttavuuksia vähitellen tuli, udeltiin olisinko illalla pihassa. Öö.. joo..? Nykyään puhun sujuvasti sekaisin Oulun ja Savon murretta. Riippuu tosin hieman, kenen kanssa huastelen.

Söpöjä urpiaisia on nyt paljon liikkeellä.
Vähän samanlaista tuttavuutta olen viimeisen viiden vuoden aikana tehnyt lintumaailman kanssa. Lähtötilanteeni oli se, että erotin nipinnapin harakan ja variksen toisistaan. Linnut ovat aina kiehtoneet kovasti, mutta niiden tunnistamiseen en aiemmin ollut päässyt käsiksi.

Kuin taivaan lahjana, löysin kymmenen vuotta sitten Iisalmeen muutettuani valmentajan ja aloitin yleisurheilu-urani hänen ansiostaan uudelleen. Ja mikä parasta. Hän tuntee siivekkäät! Voi minua onnekasta. Alkuun hävetti kulkea Jannen mukana, kun en oikeasti tunnistanut yhtään mitään. Viisi vuotta sitten lähdin ensimmäistä kertaa rengastusretkelle ja sillä tiellä olen edelleen.

Metsäretkien kohokohta on tavata seurallinen kuukkeli.
Voi mahtavaa, miten paljon olen tuona aikana oppinut luonnosta ja linnuista! Nyt voisin jo rohkeasti väittää, että pystyn itsenäisesti tunnistamaan yli sata lintulajia. Varpuslinnut ja pöllöt ovat tutuimpia, vesilinnut ja kahlaajat vielä osittain melko vaikeita. En varsinaisesti bongaile tai kerää vuoden aikana "lintupinnoja", mutta huvikseni lasken, kuinka monta olen tunnistanut.

Viime vuoden saldoksi tuli 139. Osaan sain tosin kokeneemmilta konkareilta apua. Aika kiva määrä kuitenkin. Ja sanottakoon esimerkiksi, että opin vasta viime keväänä tunnistamaan kiurun laulun. Noloa, mutta totta. Nyt kun kerta olen liittynyt jo Instagramiinkin ajattelin repäistä myös lintumaailman puolella. Tein tunnukset Tiira-lintutietopalveluun ja aion ilmoitella sinne havaintojani.
Lajikirjo on mukava kirjata ylös.

Jos innostuit myös, niin Birdlife Suomen sivuilla (klikkaa tästä) on hyvä starttipaketti. Sieltä löytyy yhteystiedot myös paikallisiin lintuyhdistyksiin. Niin, ja ne savolaiset linnut. Varoituksen sanana, niitä on kaksi. "Tuolta kuuluu suorastaan kaamea huuto." "Eiku se on kaakana!" Jep. ;)


I've always been very facinated about birds. My only problem was, that I couldn't recognize them. I hardly saw the diffrence between the magpie and the crow. I have been very lucky. Ten years ago, when I moved here in Northern Savonia, I met my coach and he is also a pro with birds! Wonderful! I did my very first birdringing trip with Janne about five years ago. And I am starting to feel as a pro as well. Haha. It totally helps, when somebody really teaches you. Janne is also a birdringer, so I do see the birds very closely. That has helped a lot too.
Koskikara on ihanan sympaattinen ja touhukas lintu.

I have come a long way to this. Firstly I was so shamed to even walk in the nature with Janne, because I knew nearly nothing. I was only interested. Slowly, I learned. Now I can proudly say that I can identify unassisted over a hundred birds. Passerines and owls I do know best, but wading birds and water birds I find more challenging. Well yes, there are a lot of difficult passerines too. Like I learned the Eurasian Skylarks song as late as last spring - without speaking about special birds. My knowledge is only in the usual ones. I don't truly twitch, but it's nice to count how many species I get in a year. Last years summary was 139. Pretty good, I think. I got some help too. But, if you get interested in birds, here is a link for a beginning. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti