I have learnt my lesson well. The truth is out there I can tell.
Don't look back and don't succumb to their lies and goodbyes.
Live your life without regret. Don't be someone who they forget.
When you're lost reach out for me. And you'll see she's not far.
Northern Star.

Melanie C - Northern Star

Sivut

tiistai 26. kesäkuuta 2018

Kuiva juhannus

Jos olet lukenut aiempia tekstejäni, olet varmasti jo tietoinen, että rakastan öitä ja että valvon usein myöhään. Mikäli juhannuksen perinteeseen voidaan laskea yökukkuminen, niin se on ainoa asia, jota tänä vuonna toteutin.

Ei perinteissä mitään paheksuttavaa ole. Nautin minäkin niistä tavallani. Tänä vuonna nyt vain sattui jäämään välistä niin juhannuksen herkkuruoat kuin saunakin. Jonkun mielestä viikonvaihteeni voi tässä vaiheessa kuulostaa rutikuivalta, mutta todellisuudessa se oli yhtä kostea kuin muillakin.

Vettä satoi, jihuu! Oikeasti, nautin siitä valtavasti. Vietin juhannusaatosta kuusi tuntia metsässä. Ilma oli niin raikas ja voi sitä kasvillisuuden runsautta ja pisaraloistoa! Siemailin puhdistunutta ilmaa keuhkot pullolleen.

Ensimmäiset metsämansikat tuli bongattua. Pian on kypsää!
Riemastuin suuresti, kun näin mustikan raakileita. Ne olivat oikeastaan viittä vaille sinisiä. Mustikkaa tulee paikoin ihan kivasti. Näyttää kypsyvän eri aikaan. Paikoin on pientä, paikoin ei mitään ja sitten on kunnon ryppäitä. Viinimarjoja ja villivadelmia tulee runsaasti!

Metsäreissuni kohokohdiksi nousivat myös löytämäni vanamot. Niitä oli pienellä alalla aivan valtavasti. Ihailin ja kuvailin niitä hyttysarmeijan keskellä, eli en kovin pitkään. Hyttysten kanssa pärjää, kun pysyy liikkeellä. Kun pysähtyy, ei edes tuulesta ole apua. On niitä niin älyttömästi!

Toinen hieno juttu oli, kun näin pyypoikueen. Emo pyrähti likimain jaloistani lentoon ja melkein heti perään kymmenkunta untuvikkoa. Olin haltioissani. Tiaisten tiititystä on mukava kuunnella. Ensimmäiset poikueet alkavat olla lennossa. Kuvasin ja kuuntelin. Kesä.

Sinitiaisen poikaset valmiina lähtöön.
Inhoan sitä sanontaa Suomen kesästä, jossa manataan sen lyhyyttä ja vähälumisuutta. En myöskään pidä siitä, että koleasta ja sateisesta ilmanalasta puhutaan perinteisenä juhannussäänä. Mitä ne hyödyttävät? Sää on mikä on. Pukeutumiskysymys. Jouluna ei ole näin vihreää, vaikka kuusi tuvasta löytyisikin.

No okei, juhannukseni muistutti erehdyttävästi myös joulua. Minun teki yksinkertaisesti niin paljon mieli riisipuuroa keskellä juhannusaattoyötä, että sitä oli keitettävä. Ai että oli metkaa metsäreissun päälle. Jälkiruoaksi lasi punaviiniä. Sekin oli viime joululta. Hups. Mutta hyvää oli. En muuten joulunakaan saunonut. Olenkohan ihan terve? No, silloin en oikeasti ollut.


Pidän arjestani niin paljon, että ne rytmittyvät omalla painollaan, oli joulu tai juhannus. Sunnuntaina paistoi aurinko, oli lämmintä ja niin kesäisen kaunista. Juhannus paketoitui tuohon yhteen päivään. Mökillä oli herkkuruokaa hyvässä seurassa ja illalla saunoin toista tuntia. Tuli lapsuuden juhannukset mieleen.

Voi olla, että olen taivaanrannan maalari. Mutta onhan nämä auringonlaskut ja -nousut jotain käsittämättömän kauniita. Hienointa on nähdä molemmat kajot. Ja päivien lyhentymisestä en sitten suostu puhumaan ennen syyskuuta.

Tuoksut vanamon ja varjot veen; niistä sydämeni laulun teen.

I hate that phrase, which damns the Finnish summer. It is pretty much more than just short and cold. I enjoy any weather. Why complain? Midsummer was rainy, yes! How good it felt to breathe fresh air. I spent six hours in the forest. I admired the beauty of nature. So green and a lot of raindrops. I couldn't have been happier. I took some photos and just wondered, surrounded by thousands of gnats. It's okay when you are on the move. But when you stop, itchy. By the way, berries will ripen soon. Yum.

I have my way to celebrate. This year I skipped the warm food and even sauna in Midsummer fest. Instead, when finally got home at night, I cooked rice porridge. It may be a Christmas delicacy here in Finland. Fine for me. I even drunk a glass of red wine. Well yes, it was from last Christmas too. Am I sick? No, but at Christmas I really was.

Sounds like my Midsummer was alike Christmas. Maybe. But it isn't this green and much light in December. The weekend and the festival was in the one package on Sunday. Good food at the summer cottage with good company, the sauna and swimming. Perfect. The weather was wonderful. Sunny and warm. The Midsummer, I love it. And guess what, it still is.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti